SURVIVAL - BUSHCRAFT - WILDERNESS

Η επιβίωση και το bushcraft είναι στενά συνδεδεμένες έννοιες:

Επιβίωση:

Στόχος: Να παραμείνετε ζωντανοί σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, συχνά για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τη διάσωση.

Εστίαση: Άμεσες ανάγκες όπως εύρεση τροφής, νερού, στέγης και σηματοδότησης για βοήθεια.

Εργαλεία: Συχνά περιλαμβάνει σύγχρονο εξοπλισμό (κιτ έκτακτης ανάγκης, μαχαίρια επιβίωσης, εκκινητές φωτιάς, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.λπ.).

Νοοτροπία: Άμεση αντίδραση, αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης ή μη προγραμματισμένης κατάστασης.

Διάρκεια: Βραχυπρόθεσμη, συνήθως με στόχο να παραμείνουμε  ζωντανοί μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Δεξιότητες: Πρώτες βοήθειες, πλοήγηση, δημιουργία φωτιάς, καθαρισμός νερού, αυτοσχέδιο καταφύγιο, σηματοδότηση για διάσωση και άλλα.

Bushcraft:

Στόχος: Ευημερία στη φύση χρησιμοποιώντας παραδοσιακές, συχνά πρωτόγονες, δεξιότητες.

Εστίαση: Οικοδόμηση μιας βαθύτερης σύνδεσης με τη φύση μέσω δεξιοτήτων όπως η φωτιά, η ξυλουργική και η κατασκευή εργαλείων.

Εργαλεία: Συχνά μινιμαλιστικά, με έμφαση σε φυσικά υλικά (πέτρα, ξύλο, κόκαλο) ή βασικά εργαλεία όπως τσεκούρια, μαχαίρια και πριόνια.

Νοοτροπία: Προληπτική, μαθαίνοντας πώς να ζούμε άνετα και βιώσιμα στην άγρια φύση.

Διάρκεια: Μακροπρόθεσμη, εστιάζοντας στο πώς να ζήσετε από τη γη και να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον.

Δεξιότητες: Κατασκευή εργαλείων, παγίδευση, κατασκευή μακροπρόθεσμων καταφυγίων, αναζήτηση τροφής, πλοήγηση και δημιουργία φωτιάς χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους.

Συνοπτικά, η επιβίωση αφορά την αντιμετώπιση μιας κρίσιμης, συχνά επικίνδυνης κατάστασης με πρωταρχικό στόχο να παραμείνει ζωντανή, ενώ το bushcraft αφορά την κατάκτηση των δεξιοτήτων για να ζήσετε σε αρμονία με τη φύση για παρατεταμένες περιόδους.

Wilderness

Το ψυχικό σθένος είναι το κλειδί για την επιβίωση στην έρημο. Η παραμονή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η διατήρηση μιας θετικής στάσης και η λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας όταν αντιμετωπίζετε φόβο, απομόνωση και κούραση.

Βασικές δεξιότητες επιβίωσης στην άγρια ​​φύση:

Κατασκευή καταφυγίων με φυσικά υλικά.

Έναρξη και συντήρηση πυρκαγιάς σε διάφορες συνθήκες.

Αναζήτηση τροφής για βρώσιμα φυτά και αναγνώριση άγριας ζωής.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως μαχαίρια, τσεκούρια ή αυτοσχέδιο εξοπλισμό.

Ανάγνωση χαρτών και πλοήγηση χωρίς τεχνολογία.

Η εκπαίδευση επιβίωσης στην άγρια ​​φύση είναι συχνά μέρος των δραστηριοτήτων περιπέτειας στην ύπαιθρο και των προγραμμάτων bushcraft, καθιστώντας την άμεσα σχετική με την αποστολή της WABUS. Προωθεί τόσο πρακτικές δεξιότητες όσο και βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.