Ποια είδη φιδιών στην Ελλάδα ποια θεωρούνται επικίνδυνα και ποιά ακίνδυνα.

Στην Ελλάδα, τα φίδια διακρίνονται σε επικίνδυνα και ακίνδυνα, ανάλογα με το αν διαθέτουν δηλητήριο και πόσο αυτό είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Επικίνδυνα φίδια:

  1. Οχιά (Vipera ammodytes)

Η οχιά είναι το πιο επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα και το μόνο πραγματικά δηλητηριώδες για τον άνθρωπο. Το δάγκωμά της μπορεί να είναι επικίνδυνο, ειδικά αν δεν παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, ωστόσο σπάνια είναι θανατηφόρο. Τη συναντούμε κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. 

2. Οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii)

Είναι μικρότερη σε μέγεθος από την κοινή οχιά και σπανιότερη. Το δάγκωμά της θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο, αλλά παραμένει δηλητηριώδες.

3. Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri)

Απαντάται κυρίως στη Μήλο και είναι δηλητηριώδης. Το δάγκωμά της μπορεί να προκαλέσει τοπικά προβλήματα, όπως πρήξιμο, αλλά γενικά δεν είναι θανατηφόρο.

Ακίνδυνα φίδια:

Σαΐτα (Platyceps najadum) Είναι ένα γρήγορο και λεπτό φίδι, γνωστό για την ταχύτητά του. Δεν έχει δηλητήριο και είναι τελείως ακίνδυνο για τον άνθρωπο.


Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) 
Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια της Ελλάδας, φτάνει σε μήκος μέχρι και τα 2 μέτρα. Είναι ακίνδυνο και τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά.


Νερόφιδο (Natrix natrix & Natrix tessellata) 
Είναι υδρόβιο φίδι και συνήθως το συναντάμε κοντά σε λίμνες και ποτάμια. Είναι ακίνδυνο και τρέφεται κυρίως με ψάρια και αμφίβια. 


Σπιτόφιδο (Zamenis situla) 
Ένα σχετικά μικρό φίδι με όμορφο σχέδιο στην πλάτη του, γνωστό και ως λεοπαρδόφιδο. Είναι επίσης ακίνδυνο και δεν έχει δηλητήριο.


Συνολικά, τα περισσότερα φίδια στην Ελλάδα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Αν κάποιος δαγκωθεί από δηλητηριώδες φίδι (π.χ. οχιά), είναι σημαντικό να παραμείνει ήρεμος και να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.